Incompany of open inschrijving ErgoCoach?
1 min. leestijd

Incompany of open inschrijving ErgoCoach?

Wanneer je in je organisatie ErgoCoaches hebt of gaat invoeren, krijg je onherroepelijk te maken met verloop. Want je ErgoCoaches krijgen een andere baan, gaan met pensioen of vinden dat ze genoeg hebben gedaan als ErgoCoach en stoppen. En meestal komt daar dan een nieuwe ergocoach voor in de plaats. Maar hoe zorg je voor een gedegen ergocoachopleiding als je maar 1, 2 of 3 nieuwe cursisten hebt?  Kies je dan voor incompany of voor open inschrijving?  



Die keuze is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld, wil je dat ze zo snel mogelijk opleid worden of kan het nog even wachten? En wil je dat ze in de eigen organisatie getraind worden of is het ook goed dit buiten de deur gebeurt? Want dan moeten ze reizen en niet iedereen wil dat. En natuurlijk is het beschikbare budget is van belang.

Het in eigen huis, het incompany opleiden van ergocoaches raden we om meerdere redenen aan. Maar wanneer je niet meer dan 3 cursisten hebt, kost dat relatief veel geld.

Open inschrijving

Een open inschrijving ErgoCoachopleiding is dan een aantrekkelijk alternatief. Je kan dan weliswaar niet zelf de planning bepalen maar vaak starten er meerdere cursussen per jaar. En dus is er keuze. De kosten zijn lager dan een incompanytraining en je kan al vanaf 1 ergocoach laten opleiden. Zorg wel dat de inhoud van zo’n open inschrijving ergocoachtraining vergelijkbaar is met die van je al opgeleide ergocoaches. Want dat is zeker niet altijd het geval.

Een ander voordeel is de uitwisseling met andere organisaties. Veel cursisten zien dat als een verrijking; het kijken in de keuken bij andere organisaties.

Incompany

Is je organisatie relatief groot en zijn er meerdere ergocoaches werkzaam, dan kan het lonen om even te wachten met opleiden. Omdat het verloop in 6 maanden 4 of meer ergocoaches is. En dan is het financieel weer aantrekkelijker om een incompanytraining te organiseren want daar ligt ongeveer het omslagpunt. En bij een incompanytraining ergocoach heb je toch meer maatwerkmogelijkheden, is er geen extra reistijd voor de cursisten en kan je zelf de planning en het ritme van de trainingen bepalen.

Wees duidelijk

Weet je, een nieuwe ErgoCoach kan prima starten zonder de basisopleiding want er is zoveel te ontdekken en in te werken. Nieuwe ergocoaches gaan vaak meteen op zoek naar kennis en kijken met collega ergocoaches mee. Er is dus genoeg te doen. Dat een gedegen basisopleiding ergocoach pas een paar maanden later volgt, is dan geen probleem. Zolang maar wel duidelijk is dat die training Ergocoach eraan komt.

Kortom, zorg voor een plan om het verloop op te vangen wanneer je start met ergocoaches in je organisatie. En wanneer je al ergocoaches hebt, zorg dan dat je een goede open inschrijving ergocoach training achter de hand hebt. Want verloop ga je krijgen, hoe dan ook.

Ook als vlog beschikbaar:



Foto: Designed by Evening_tao


Over de schrijver
Na mijn CIOS sportopleiding werkte ik een aantal jaren als trainer, coach en instructeur. Altijd bezig om anderen te helpen om fysiek en mentaal gezond te blijven door bewegen. Daarbij merkte ik al dat een behoorlijke deel van mijn klanten bewoog om fit te blijven zodat ze hun werk konden blijven doen. Geweldig om te zien dat zij de regie over hun eigen gezondheid namen. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat de 'werkwijze', de 'werkorganisatie' en de 'hulpmiddelen' belangrijke factoren zijn om gezond te kunnen blijven werken. En daar was toen nog niet zoveel aandacht voor in het bedrijfsleven. Daarom richtte ik 1999 Corpus Sanum op, samen met Jeannette Nabuurs. Met maar één doel; werknemers helpen om op een gezonde en veilige manier te kunnen werken. Tot aan het pensioen. En tot vandaag de dag is dat nog steeds de ambitie waar ik elke dag weer met passie en bevlogenheid aan werk.
Reactie plaatsen

Dementie en de invloed van mijn gedrag

Dementie in Nederland neemt toe. Maar ook de problematiek en het gedrag van pg-cliënten veranderd. En dat leidt tot meer lastige situaties.  Soms dwingend, soms zelfs agressief. Gedrag waar zorgmedewerkers in toenemende mate moeilijk mee om lijken te kunnen gaan.


Waardoor ontstaat lastig en agressief gedrag bij dementie?

Verpleegkundigen en verzorgenden weten wat dementie is. En welk gedrag daarbij kan horen. En hoe ze daar op zouden kunnen reageren. Maar er zijn méér mensen betrokken bij het zorgproces. Denk aan huishoudelijk medewerkers, assistenten wonen, zorg en welzijn, de helpenden, vrijwilligers en zelfs familie. Ook de medewerker van de facilitaire dienst komt wel eens langs.


Velen van hen weten niet of onvoldoende wat dementie inhoudt. Laat staan dat ze weten hoe ze zouden kunnen reageren op gedrag van de cliënt. Maar ze zijn er wel én ze hebben met hun handelen invloed op die cliënt. Soms meer dan we denken.


Wat wij in de praktijk zien is er meestal vanuit de werkzaamheden wordt gedacht: Ik ga nu mijn taak uitvoeren (de zorg moet gedaan worden). Daarbij is er geen of weinig inzicht in het effect van die handeling op de cliënt.


Ook van medewerkers waarvan wél maatwerk mag worden verwacht, zien we dat dat soms ‘vergeten’ wordt. Een enkele keer omdat er toch onvoldoende kennis is. Maar vaker doordat die professional niet goed in staat is om die kennis om zetten in praktisch handelen. Ook een heersende teamcultuur kan adequaat handelen in de weg staan.


Hoe voorkom je lastig en agressief gedrag bij dementie?

Daar is geen allesomvattend antwoord op te geven. Wel begint het met kennis. Bij de verpleegkundige en de verzorgende. Maar ook bij de huishoudelijk medewerker, zorghulp, helpende en vrijwilliger. Zelfs bij die medewerker van het facilitair bedrijf.


Wat is dementie eigenlijk? Welk soort gedrag hoort hierbij en waardoor ontstaat dat? Hoe is de beleving van de cliënt? Wat gebeurt er allemaal in zijn of haar hoofd? Belangrijke vragen die een antwoord verdienen. Want door het vergroten van die kennis ontstaat er meer inzicht. En daardoor ontstaat er ruimte om beter te reageren op lastig of soms zelfs agressief gedrag van de ander. En zo de juiste dingen te doen of juist te laten.