De arbeidsinspectie heeft opmerkingen over fysieke belasting. Wat nu?
2 min. leestijd

De arbeidsinspectie heeft opmerkingen over fysieke belasting. Wat nu?

Fysieke belasting is in veel sectoren een belangrijk aandachtspunt. Of je nu werkt in de zorg, logistiek, bouw of industrie, veel medewerkers verrichten dagelijks fysiek intensief werk, zoals tillen, duwen, trekken en langdurig staan. Als de arbeidsinspectie op bezoek komt en constateert dat hier onvoldoende aandacht aan wordt besteed, kunnen de gevolgen groot zijn. In deze blog bespreken we wat er kan gebeuren als je de zaken niet op orde hebt, en bieden we oplossingen om aan de wettelijke eisen te voldoen.

De gevolgen van een negatieve beoordeling door de arbeidsinspectie

Een bezoek van de arbeidsinspectie kan verschillende gevolgen hebben als blijkt dat de preventie van fysieke overbelasting niet goed is geregeld. Natuurlijk wordt de soep niet altijd heeft gegeten maar er kunnen natuurlijk vervelende consequenties zijn. Ik noem er een aantal:

  1. Boetes en sancties
    De arbeidsinspectie kan boetes opleggen als blijkt dat er sprake is van een overtreding van de Arbowet. De hoogte van deze boetes kan oplopen tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van de ernst van de situatie. 
  2. Reputatieschade
    In ernstige gevallen worden de resultaten van de inspectie openbaar gemaakt. Dit kan leiden tot reputatieschade, wat vooral in sectoren waar vertrouwen essentieel is, een groot probleem kan zijn.
  3. Productiviteitsverlies
    Wanneer medewerkers kampen met fysieke klachten of zelfs uitvallen door overbelasting, leidt dit tot hogere verzuimkosten en een lagere productiviteit.
  4. Juridische aansprakelijkheid
    Werkgevers die niet voldoen aan de wettelijke eisen kunnen aansprakelijk worden gesteld voor arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten of ongevallen.

Hoe voldoe je aan de eisen?

Om fysieke belasting binnen je organisatie te beperken (en te voldoen aan de eisen van de arbeidsinspectie), zijn er verschillende maatregelen die je kan nemen:

  1. Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
    Dit is een wettelijke verplichting die elke onderneming heeft. Start met een grondige RI&E om risico’s in kaart te brengen. Zorg dat fysieke belasting expliciet wordt opgenomen in dit document en werk een plan van aanpak uit.
  2. Inzet van hulpmiddelen
    Zorg voor de juiste hulpmiddelen, zoals tilliften, ergonomische werkstoelen en transporthulpen. Investeer in voorlichting en training, zodat medewerkers weten hoe ze deze hulpmiddelen correct gebruiken.
  3. Ergocoaches opleiden
    Laat medewerkers zich specialiseren als ergocoach. Zij kunnen collega’s op de werkvloer direct ondersteunen bij het verbeteren van hun werkhouding en bij het voorkomen van fysieke overbelasting. Een soort Eerste Hulp Bij Fysieke Overbelasting (EHBFO).
  4. Voorlichting en training
    Organiseer workshops over Gezond Werken. Maak medewerkers bewust van hun manier van werken en de gezondheidsrisico's die ze lopen. Het begint bij bewustwording. Niemand wil ziek worden maar als je de risico's niet kent, ben je minder snel geneigd om ongezond werkgedrag te veranderen.
  5. Werkomgeving optimaliseren
    Analyseer en verbeter de werkplekinrichting. Denk aan verstelbare werktafels, een logische indeling van ruimtes en voldoende pauzemogelijkheden.

Preventie is de sleutel

Een bezoek van de arbeidsinspectie hoeft geen reden tot paniek te zijn, zolang je de fysieke belasting binnen jouw organisatie serieus neemt. Door te investeren in preventieve maatregelen voorkom je niet alleen sancties, maar draag je ook bij aan de gezondheid en tevredenheid van je medewerkers.

Wil je meer weten over hoe je fysieke belasting effectief kunt aanpakken? Neem dan contact met ons op of volg een van onze e-learningmodules. Samen werken we aan een gezonde werkomgeving!

Over de schrijver
Na mijn CIOS sportopleiding werkte ik een aantal jaren als trainer, coach en instructeur. Altijd bezig om anderen te helpen om fysiek en mentaal gezond te blijven door bewegen. Daarbij merkte ik al dat een behoorlijke deel van mijn klanten bewoog om fit te blijven zodat ze hun werk konden blijven doen. Geweldig om te zien dat zij de regie over hun eigen gezondheid namen. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat de 'werkwijze', de 'werkorganisatie' en de 'hulpmiddelen' belangrijke factoren zijn om gezond te kunnen blijven werken. En daar was toen nog niet zoveel aandacht voor in het bedrijfsleven. Daarom richtte ik 1999 Corpus Sanum op, samen met Jeannette Nabuurs. Met maar één doel; werknemers helpen om op een gezonde en veilige manier te kunnen werken. Tot aan het pensioen. En tot vandaag de dag is dat nog steeds de ambitie waar ik elke dag weer met passie en bevlogenheid aan werk.

Dementie en de invloed van mijn gedrag

Dementie in Nederland neemt toe. Maar ook de problematiek en het gedrag van pg-cliënten veranderd. En dat leidt tot meer lastige situaties.  Soms dwingend, soms zelfs agressief. Gedrag waar zorgmedewerkers in toenemende mate moeilijk mee om lijken te kunnen gaan.


Waardoor ontstaat lastig en agressief gedrag bij dementie?

Verpleegkundigen en verzorgenden weten wat dementie is. En welk gedrag daarbij kan horen. En hoe ze daar op zouden kunnen reageren. Maar er zijn méér mensen betrokken bij het zorgproces. Denk aan huishoudelijk medewerkers, assistenten wonen, zorg en welzijn, de helpenden, vrijwilligers en zelfs familie. Ook de medewerker van de facilitaire dienst komt wel eens langs.


Velen van hen weten niet of onvoldoende wat dementie inhoudt. Laat staan dat ze weten hoe ze zouden kunnen reageren op gedrag van de cliënt. Maar ze zijn er wel én ze hebben met hun handelen invloed op die cliënt. Soms meer dan we denken.


Wat wij in de praktijk zien is er meestal vanuit de werkzaamheden wordt gedacht: Ik ga nu mijn taak uitvoeren (de zorg moet gedaan worden). Daarbij is er geen of weinig inzicht in het effect van die handeling op de cliënt.


Ook van medewerkers waarvan wél maatwerk mag worden verwacht, zien we dat dat soms ‘vergeten’ wordt. Een enkele keer omdat er toch onvoldoende kennis is. Maar vaker doordat die professional niet goed in staat is om die kennis om zetten in praktisch handelen. Ook een heersende teamcultuur kan adequaat handelen in de weg staan.


Hoe voorkom je lastig en agressief gedrag bij dementie?

Daar is geen allesomvattend antwoord op te geven. Wel begint het met kennis. Bij de verpleegkundige en de verzorgende. Maar ook bij de huishoudelijk medewerker, zorghulp, helpende en vrijwilliger. Zelfs bij die medewerker van het facilitair bedrijf.


Wat is dementie eigenlijk? Welk soort gedrag hoort hierbij en waardoor ontstaat dat? Hoe is de beleving van de cliënt? Wat gebeurt er allemaal in zijn of haar hoofd? Belangrijke vragen die een antwoord verdienen. Want door het vergroten van die kennis ontstaat er meer inzicht. En daardoor ontstaat er ruimte om beter te reageren op lastig of soms zelfs agressief gedrag van de ander. En zo de juiste dingen te doen of juist te laten.