Basisregels  Gezond Werken (7 tips om fysieke overbelasting te voorkomen)

Basisregels Gezond Werken (7 tips om fysieke overbelasting te voorkomen)

Als je aan het werk bent, ben je voortdurend bezig om het zo goed, snel en efficiënt mogelijk te doen. Of je nu in de uitvoerende zorg werkt, in de ondersteunende dienst of achter een bureau, je belast altijd je lichaam. Soms ben je je daar bewust van. Maar vaak ook niet en daardoor verlies je gemakkelijk (en onbewust) fysieke gezondheid uit het oog. Zeker als de werkdruk hoog is. 

Langdurige fysieke belasting kan op termijn leiden tot tal van gezondheidsproblemen, van nek-, schouder of rugklachten tot verstoring van je energetische belasting. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige basisregels die je kan gebruiken om je werk fysiek gezonder te maken. Laten we eens kijken naar zeven van deze regels die kunnen helpen bij het creëren van een ergonomische en gezonde werkomgeving.

  1. Bereid je taak goed voor: Een goede voorbereiding is essentieel om onnodige fysieke klachten te voorkomen. Neem de tijd om je werkruimte in te richten, je taken te plannen en eventuele benodigde hulpmiddelen klaar te zetten voordat je begint.
  2. Maak gebruik van de patiënt-collega: Als je in een team werkt, maak dan gebruik van de hulp van je collega's. Samenwerken kan niet alleen de last verdelen, maar ook zorgen voor een meer efficiënte en gezonde manier van werken.
  3. Zorg voor afwisseling & ontspanning: Langdurig dezelfde handelingen verrichten kan leiden tot spierspanning en vermoeidheid. Wissel regelmatig van houding en neem micropauzes. Dit bevordert de bloedsomloop en vermindert het risico op overbelasting.
  4. Werk onder schouderniveau: Probeer je werkzaamheden zoveel mogelijk onder schouderniveau uit te voeren. Dit helpt om spanning in de nek en schouders te verminderen en bevordert een betere houding.
  5. Houd je rug gestrekt (denk aan de S-vorm): Houd je rug recht met een lichte natuurlijke kromming in de onderrug, vergelijkbaar met de vorm van de letter 'S'. Dit helpt om de druk gelijkmatig over je wervelkolom te verdelen en rugklachten te voorkomen.
  6. Werk dicht bij je lichaam: Houd de last dicht bij je lichaam tijdens het werken. Dit minimaliseert de belasting op je spieren en voorkomt overmatige strekking of buiging van je armen. Het werkt net als bij een hijskraan; hoe verder het gewicht van je af, hoe groter het contragewicht moet zijn.
  7. Gebruik je benen: Bij het tillen of verplaatsen van zware objecten haal je de kracht uit je benen in plaats van uit je rug of armen. Sta in de richting waar je naartoe wil bewegen (alle neuzen dezelfde kant op!).

Deze basisregels zijn onderdeel van de training fysieke belasting. Door ze te volgen kan je je fysieke gezondheid op de werkplek aanzienlijk verbeteren. Een gezonde werkomgeving draagt niet alleen bij aan ons welzijn op korte termijn, maar kan ook op lange termijn de kans op werkgerelateerde klachten en gezondheidsproblemen verminderen.

Over de schrijver
Jeannette is oprichter en partner bij Corpus Sanum. Hier lees je binnenkort meer informatie.

Dementie en de invloed van mijn gedrag

Dementie in Nederland neemt toe. Maar ook de problematiek en het gedrag van pg-cliënten veranderd. En dat leidt tot meer lastige situaties.  Soms dwingend, soms zelfs agressief. Gedrag waar zorgmedewerkers in toenemende mate moeilijk mee om lijken te kunnen gaan.


Waardoor ontstaat lastig en agressief gedrag bij dementie?

Verpleegkundigen en verzorgenden weten wat dementie is. En welk gedrag daarbij kan horen. En hoe ze daar op zouden kunnen reageren. Maar er zijn méér mensen betrokken bij het zorgproces. Denk aan huishoudelijk medewerkers, assistenten wonen, zorg en welzijn, de helpenden, vrijwilligers en zelfs familie. Ook de medewerker van de facilitaire dienst komt wel eens langs.


Velen van hen weten niet of onvoldoende wat dementie inhoudt. Laat staan dat ze weten hoe ze zouden kunnen reageren op gedrag van de cliënt. Maar ze zijn er wel én ze hebben met hun handelen invloed op die cliënt. Soms meer dan we denken.


Wat wij in de praktijk zien is er meestal vanuit de werkzaamheden wordt gedacht: Ik ga nu mijn taak uitvoeren (de zorg moet gedaan worden). Daarbij is er geen of weinig inzicht in het effect van die handeling op de cliënt.


Ook van medewerkers waarvan wél maatwerk mag worden verwacht, zien we dat dat soms ‘vergeten’ wordt. Een enkele keer omdat er toch onvoldoende kennis is. Maar vaker doordat die professional niet goed in staat is om die kennis om zetten in praktisch handelen. Ook een heersende teamcultuur kan adequaat handelen in de weg staan.


Hoe voorkom je lastig en agressief gedrag bij dementie?

Daar is geen allesomvattend antwoord op te geven. Wel begint het met kennis. Bij de verpleegkundige en de verzorgende. Maar ook bij de huishoudelijk medewerker, zorghulp, helpende en vrijwilliger. Zelfs bij die medewerker van het facilitair bedrijf.


Wat is dementie eigenlijk? Welk soort gedrag hoort hierbij en waardoor ontstaat dat? Hoe is de beleving van de cliënt? Wat gebeurt er allemaal in zijn of haar hoofd? Belangrijke vragen die een antwoord verdienen. Want door het vergroten van die kennis ontstaat er meer inzicht. En daardoor ontstaat er ruimte om beter te reageren op lastig of soms zelfs agressief gedrag van de ander. En zo de juiste dingen te doen of juist te laten.