toolbox

Welke instrumenten fysieke belasting zijn er in Nederland beschikbaar?

Er zijn verschillende instrumenten en methoden beschikbaar in Nederland om de fysieke belasting van werknemers te meten en te beoordelen. Hieronder staan enkele instrumenten op een rijtje:

  1. Tilthermometer: Met behulp van dit instrument is het eenvoudig om op afdelings-, team- of organisatieniveau de fysieke belasting, zorgzwaarte en voortgang van het preventiebeleid in kaart te brengen. Door deze metingen regelmatig uit te voeren, kan er over de tijd een vergelijking worden gemaakt van de ontwikkeling van deze drie onderwerpen.
  2. Checklist Fysieke Belasting: Met behulp van deze checklist kun je binnen korte tijd een indicatie krijgen van mogelijke risico's die in een taak aanwezig zijn met betrekking tot alle aspecten van fysieke belasting. Op basis van deze checklist worden de resultaten per onderdeel van fysieke belasting samengevat.
  3. Hand Arm Risicobeoordelingsmethode (HARM): deze methode geeft in 6 stappen per taak inzicht in de risico's op arm-, nek- of schouderklachten.
  4. Werkhoudingen Instrument (WHI): dit is een instrument voor de beoordeling van werkhoudingen. Het kan helpen bij het identificeren van ongunstige houdingen die leiden tot fysieke overbelasting. Ook bruikbaar om te checken of interventies het risico verminderen.
  5. Duw en Trek Check: dit instrument kan worden gebruikt om de risico's te beoordelen van duwen en trekken bij werkzaamheden zoals verplaatsen van materiaal of machines.
  6. Beter Achter je Schermen (BAS): dit instrument is specifiek ontwikkeld voor het beoordelen van de fysieke belasting van beeldschermwerkers. Het kan helpen bij het verminderen van de risico's van een slechte werkhouding, RSI en andere problemen.
  7. App BewustBelast: dit is een mobiele app die werknemers kan helpen bij het vergroten van de bewustwording en eigen inzicht bij het verbeteren van situaties rondom fysieke belasting.
  8. Wegwijzer Fysieke Belasting: dit tool helpt werkgevers bij het maken van een gedegen aanpak van fysieke belasting in de organisatie.
  9. RisicoRadar: Instrument waarmee niet-cliëntgebonden activiteiten op fysieke (over)belasting beoordeeld kunnen worden. Je checkt of er sprake is van een risicovolle activiteit, of het knelpunt wel of niet urgent is, en of het als een knelpunt ervaren wordt.
  10. NIOSH-methode: deze methode van de Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health wordt gebruikt om de fysieke belasting bij het tillen van objecten te beoordelen en kan helpen bij het vaststellen van het maximale tilgewicht.
  11. Hulpmiddelencheck: deze checklist is ontwikkeld door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en helpt bij het beoordelen van de fysieke belasting bij het gebruik van hulpmiddelen zoals tilliften, steekwagens en palletwagens.
  12. RULA (Rapid Upper Limb Assessment): deze methode is ontwikkeld om de fysieke belasting van de bovenste ledematen te beoordelen en kan worden gebruikt bij werkzaamheden waarbij veel wordt getild, gedraaid of gerekt.
  13. OWAS (Ovako Working Posture Analysis System): deze methode kan worden gebruikt om de houding van de werknemer te beoordelen bij werkzaamheden waarbij veel wordt getild, gedraaid of gebogen.