Wat is een ergocoach?
Een ergocoach heeft uitgebreide kennis van fysieke belasting tijdens het werk. Vaak is het een collega van de afdeling die dit als neventaak uitvoert. Een collega die helpt om fysieke overbelasting te voorkomen. Met preventieve acties maar ook als vraagbaak voor de directe collega. Een soort Eerste Hulp Bij Fysieke Overbelasting (EHBFO).
De aandacht voor fysieke belasting gaat veel verder dan alleen het tillen en verplaatsen van mensen of materialen. Ook werken in ongemakkelijke houdingen en handelingen als steunkousen aantrekken en wringen zijn risicovol. En wat dacht je van repeterende werkzaamheden zoals bijvoorbeeld beeldschermwerken of werken aan de lopende band?
De ergocoach zoekt naar oplossingen voor risicovolle situaties. Samen met collega’s. Deze oplossingen kunnen technisch, organisatorisch en gedragsmatig zijn.
De ergocoach is coach. Dus niet iemand die alles exact weet en oplost. Zoals bijvoorbeeld een specialist of consultant. Maar iemand die collega’s ondersteunt en begeleidt. Hij of zij houdt het arbeidsrisico ‘fysieke belasting’ op de agenda. Zowel met preventieve activiteiten als met het verhelpen of verminderen van fysiek belastende werksituaties. De ergocoach weet daarbij de eigen grenzen te bewaken door tijdig extra deskundigheid in te roepen.
De term stamt uit de jaren negentig. Daarvoor waren er veel andere namen in omloop. Denk aan tilco’s, transfercoördinatoren, preventiespecialisten, (houdingscoördinatoren), bewegingsconsulenten en ga zo maar door. Om vooral de herkenbaarheid te bevorderen is gekozen voor een landelijke term: ergocoach.