Basisopleiding ergocoach zorg & facilitair
Leer hoe je fysiek en mentaal belastende arbeidssituaties op de werkvloer herkent. Die je daarna met een eenvoudig en effectief stappenplan kan analyseren. Om vervolgens gevonden oplossingen op een coachende en stimulerende wijze succesvol te implementeren op de werkvloer.
Zo kan je straks oplossingsgericht werken en creëer je draagvlak voor Gezond Werken. Kortom, je wordt een heel effectieve ergocoach in de organisatie.
Deze opleiding is beschikbaar als incompany én als open inschrijving (klik hier voor trainingsdata)
25+ jaar
14
Na kennismaking en toelichting op het programma gaat de trainer in op beleidsvorming voor fysieke belasting en het profiel van de ergocoach. Vervolgens komen het functioneren van het lichaam in relatie tot het werk en het ontstaan van fysieke klachten aan de orde. De cursist leert hoe knelpunten te signaleren en analyseren. Daarbij maakt de cursist gebruik van verschillende tools zoals modellen, basisregels en de praktijkrichtlijnen. De cursist krijgt inzicht in de oplossingsrichtingen en leert deze toepassen. Coaching en communicatie is een belangrijk onderdeel in deze opleiding. Daarom wordt hier veel aandacht aan besteed. Er wordt geleerd over wat coaching precies is en welke stappen er zijn. De cursisten gaan met de groep aan de slag met de verschillende coachingsrollen en leren deze toe te passen in allerlei inspirerende en veilige oefeningen. In dit deel staan vragen centraal zoals: Hoe spreek je collega’s aan op eigen verantwoordelijkheid, hoe spreek je elkaar positief aan op gedrag en hoe creëer je draagvlak voor verandering? De cursisten leren meer over wat feedback is en tijdens de training gaan ze in allerlei verschillende, actieve werkvormen (zoals bijvoorbeeld rollenspelen) de vaardigheden toepassen en oefenen. Hier leren ze gefocust kijken naar de collega en dat is al een hele uitdaging! Tot hier is er heel veel kennis opgedaan en zijn vaardigheden geoefend. Nu is het tijd om deze te gaan toepassen en verdiepen. De cursisten gaan aan de slag met het analyseren en beoordelen van knelpunten en leren daarbij hoe collega’s te coachen naar oplossingen. Daarbij is er veel aandacht voor inspiratie, gedragsverandering en -behoud. Nu cursisten knelpunten kunnen signaleren en oplossen is de volgende stap het uitvoeren van gemaakte plannen. Ze leren hoe je planmatig, stapsgewijs en succesvol verbeterplannen opstelt en invoert. Aan de hand van eigen casuïstiek van de cursist wordt dit praktisch geoefend. De trainer geeft hierbij directe feedback en tips voor verbetering. Tegelijkertijd leren ze gebruik te maken van praktische tools die de gewenste gedrags- en cultuurverandering ondersteunen. Daarbij worden ze uitgedaagd om te denken in wensen en mogelijkheden. In dit onderdeel komen zichtbaarheid en invoeringsstrategieën voor borging van het programma fysieke belasting aan de orde. Een coördinator maakt hiervoor een plan maar de ergocoach draagt hier in belangrijke mate bij aan het succes van borging. De trainer gaat dieper in op belangrijke (rand)voorwaarden die daarbij een rol spelen. Voorbeelden hiervan zijn het creëren van draagvlak, beschikbaarheid en inzet van middelen en tijd. Je krijgt uiteraard kennis maar je kan na deze opleiding:Programma onderdelen
Onderdeel 1: Basiskennis
Onderdeel 2: Coaching, communicatie en weerstand
Veranderingen leveren vaak weerstand op en soms zelfs conflicten. Een ergocoach heeft vaardigheden nodig om hiermee om te gaan en om weerstand om te buigen. Ook daarom is er veel aandacht voor communicatieve- en coachingsvaardigheden.Onderdeel 3: Gedrag, feedback en draagvlak voor verandering
Onderdeel 4: Analyseren en beoordelen van knelpunten
Onderdeel 5: Planmatig werken aan verbetering
Onderdeel 6: Zichtbaarheid en borging
Naast borging leert de cursist hoe je jezelf letterlijk zichtbaar maakt voor collega’s. Zodat die met hun vragen terecht kunnen op de werkvloer.
Ook in dit onderdeel wordt gewerkt met verschillende praktijkopdrachten om het geleerde te kunnen toepassen.,Wat kan je na deze opleiding?
- fysieke (over)belasting knelpunten in het werk signaleren, herkennen en analyseren en samen met collega’s werkbare oplossingen bedenken;
- gevonden oplossingen en afspraken gestructureerd vastleggen in een Plan van Aanpak, uitvoeren en de voortgang hiervan bewaken;
- collega’s (gevraagd én ongevraagd) coachen in de dagelijkse praktijk en zo nodig op een positieve manier corrigeren;
- draagvlak voor Gezond Werken creëren en mensen enthousiast maken;
- de praktijkrichtlijnen daarbij toepassen;
- oplossingen toetsen op haalbaarheid & kwaliteit;
- de juiste implementatiemethode bepalen;
- eerlijk naar jezelf en de ander kijken.
In het algemeen word je je bewust(er) van je eigen handelen, mogelijkheden, perspectief en communicatiestrategieën. Je effectiviteit van denken en handelen neemt toe.
Praktische trainingsinformatie
Een opleiding is meer dan alleen een ijzersterke inhoud. Er zijn ook belangrijke zaken rondom die inhoud. De meest gestelde vragen hebben we hieronder op een rijtje gezet. En heb je nog een andere vraag? Bel dan nu, meteen naar 024-348 24 95 want we zitten gewoon voor je klaar!
Voor iedereen die collega's wil helpen om 'Gezond en Veilig' te werken.
Er is geen vooropleiding of minimaal niveau vereist. Het programma is zodanig vormgegeven dat iedereen kan deelnemen. Het enige wat de cursist nodig heeft is enthousiasme en de ambitie om collega's te willen helpen gezond te werken.
Ja. Elke cursist krijgt een individuele intake waarin we vragen naar zijn/haar leerbehoefte. De resultaten verwerken in het programma. Ook in het voorgesprek met jou (de opdrachtgever) bespreken we jouw maatwerkvragen. Deze verwerken we eveneens in de opleiding.
Elke cursist krijgt het Handboek Ergocoach van Corpus Sanum, de hand-outs van de training en onbeperkt toegang tot onze digitale leeromgeving in de De Academie Gezond en Veilig Werken. Verderop lees je meer over de Academie.
De cursist krijgt je verschillende praktische (voor)opdrachten die in de opleiding gebruikt worden. Zo sluit de opleiding naadloos aan op de eigen praktijk. De meeste opdrachten zijn zodanig geformuleerd dat ze tijdens het werk kunnen worden uitgevoerd. Zo wordt de studiebelasting zoveel mogelijk beperkt..
De opleiding is met 14 punten geaccrediteerd voor dit Kwaliteitsregister. De verkregen punten worden door Corpus Sanum automatisch bijgeschreven in het portfolio van de cursist.
Over de trainingsorganisatie
De planning en organisatie van opleidingen heeft impact op de organisatie. Hieronder lees je wat je van ons mag verwachten. En ook hier geldt: bel 024-348 24 95 als je nog vragen hebt.
Ergocoaches opleiden is meer dan "alleen maar een training geven". Daarom bespreken we vooraf uitgebreid wat de best passende uitvoeringswijze is voor jouw organisatie. En we geven (gevraagd én ongevraagd) advies over zaken als groepssamenstelling, planning, borging, verdieping etc.
We helpen je bij de voorbereiding, uitvoering en afronding. We zorgen voor de volledige communicatie met de cursisten, cursistenintakes, voor- en huiswerkopdrachten, presentielijsten (en Prestatieverklaringen indien gewenst), de cursisten-evaluatie en meer.
Verder krijg je van elke bijeenkomst direct een overzicht van de presentie en een kort trainingsverslag van de trainer over het verloop van de bijeenkomst. Zo ben je altijd en direct op de hoogte van het verloop.
De cursist kan met vragen altijd bij ons terecht. Daarnaast kunnen ook in de digitale leeromgeving vragen worden gesteld.
Wil je 4 of meer ergocoaches laten opleiden dan is een incompanytraining (financieel) vaak de aantrekkelijkste optie. We komen dan naar jouw organisatie toe en we helpen je met het hele proces, van planning tot evaluatie.
De open inschrijving is interessant wanneer je (bijvoorbeeld door verloop) een paar ergocoaches wil laten opleiden. Financieel aantrekkelijker en de cursisten hebben de trainingsdynamiek van een grotere groep.
Het trainingprogramma is voor beide werkvormen inhoudelijk gelijk.
Twijfel je? Bel even, we denken graag met je mee: 024- 348 24 95
Wat een enthousiasme!
De training geeft nieuwe kennis en laat je denken over je eigen handelen en dat van je collega's. Het enthousiasme waarmee de training wordt gegeven werkt heel motiverend.
- Marieke Boshart -
Ik kan het zo toepassen.
Hele informatieve en praktische training, heel veel geleerd en met de kennis en kunde kan ik het zo toepassen in de praktijk.
- Christa Waterlander -
Inclusief bruikbaar naslagwerk
Leerzaam! Theorie maar ook ruimte om eigen ervaringen te benoemen, te sparren en tools in handen te krijgen. De reader is er zeker één waar ik nog eens op terug zal pakken. Staat veel interessante info in over bijvoorbeeld feedback geven.
- Mirjam Veldhuizen -
Planmatig werken. Top!
Zeer praktisch. Collega’s coachen en feedback geven, een Plan van Aanpak opstellen….
Een waardevolle, professionele én persoonlijke verrijking.
- Reine Procee -
Een hele praktische opleiding
Geen moeilijke theorie maar veel praktijk en oefenen met elkaar. Ik kan deze training aanbevelen aan iedereen die ergocoach willen worden.
- Yala Rossalba -
Ga 'm vooral volgen!
Deze training is super leerzaam en wordt met veel passie gegeven. Meer dan genoeg praktijk (voorbeelden) om mee aan de slag te gaan.
- Stefanie Oomens-Ripke -
'Kennis' maar vooral 'leren toepassen'.
En dat is heel zinvol. Je ontwikkeld inzicht en vaardigheden in de materie van ergonomisch werken. En nog belangrijker: je leert en oefent hoe jij jouw (ergo)coaching in de praktijk kan aanpakken.
- Jeannine Ketel-Holtrust -
Leren kijken naar de collega.
Door deze opleiding ben ik met andere ogen gaan kijken naar mijn eigen houding en die van collega's. En dat is belangrijk want de valkuil is kijken naar de patiënt of client.
- Dex Pieters -
Benieuwd naar de kosten?