Specialisten in ergonomie en agressiepreventie https://corpussanum.com En nog een WordPress site Tue, 11 Feb 2020 16:41:51 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 De KIM toolhttps://corpussanum.com/kim-tool/ Tue, 17 Dec 2019 12:16:08 +0000 http://corpussanum.com/?p=201361 Duwen en trekken Kim! Het loopt het op rolletjes! Buiten is het 27 graden, binnen staat de Tour de France aan. “Het blijft onrustig in het peloton. Ondanks het mooie weer is het duwen en trekken’, aldus de NOS-verslaggever. Ik heb niets met wielrennen, maar die opmerking sluit mooi aan bij dit blog dat ik […]

The post De KIM tool appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
Duwen en trekken Kim! Het loopt het op rolletjes!

Buiten is het 27 graden, binnen staat de Tour de France aan. “Het blijft onrustig in het peloton. Ondanks het mooie weer is het duwen en trekken’, aldus de NOS-verslaggever. Ik heb niets met wielrennen, maar die opmerking sluit mooi aan bij dit blog dat ik aan het schrijven ben. Want ook in de ondersteunende diensten in zorg en welzijn is het regelmatig duwen en trekken.

In mijn adviespraktijk krijg ik met enige regelmatig vragen over bijvoorbeeld het rijden met een medicijnkar, broodbuffetwagen of een kar van de Centrale Sterilisatie Afdeling. Hoe zwaar mag die zijn? Is het duwen of trekken acceptabel?

Praktijkrichtlijnen

Als je als ErgoCoach deze vragen krijgt, dan zijn de Karvragen, de Rijregels en de Praktijkrichtlijnen hulpmiddelen die je prima kunt gebruiken bij de beoordeling. Ook de Richtlijnen manueel verplaatsen van lasten (A. Mital e.a.) zijn goed bruikbaar. Het nadeel is echter dat de uitkomsten soms acceptabel lijken, maar dat andere factoren die een rol spelen niet zichtbaar worden. Je moet namelijk altijd kijken naar het hele proces waarbinnen de handeling plaatsvindt. En hoe kan je dat nou in kaart brengen en beoordelen?

KIM-tool

Zelf gebruik ik daar de KIM-tool Trekken en duwen voor, een relatief eenvoudig instrument waarmee je trekken en duwen objectief inzichtelijk maakt. De KIM (Key Indicator Method) kan je op de werkplek toepassen en is gebruiksvriendelijk en snel. Aan de hand van twee voorbeelden laat ik zien hoe de KIM je kan helpen.

1) In een ziekenhuis werd besloten om patiënten het eten anders aan te bieden. Een van de gevolgen was de aanschaf van andere voedingskarren. Wat voor soort kar moest dat worden?

De opdrachtgever was van plan om manuele (niet-gemotoriseerde) voedingskarren aan te schaffen. Met de KIM bracht ik de manier van werken met de kar in kaart. Daaruit bleek al snel dat met een manuele kar de fysieke belasting in het proces ver boven de norm uitkwam.

2) In een verzorgingshuis kregen medewerkers nek- en schouderklachten door het rijden met medicijnkarren. De kar was niet erg zwaar, maar uit de KIM werd duidelijk dat er toch sprake was van fysieke overbelasting. Die werd veroorzaakt door aspecten als vaak starten en stoppen, grote afstanden, zachte vloerbedekking, het soort wielen en handgrepen. Uit de Kim werd ook duidelijk dat alleen een harde vloerbedekking het probleem kon oplossen. Dat was echter niet mogelijk. De opdrachtgever heeft toen besloten om de medicatie op de kamer te plaatsen.

Kortom, met de KIM-tool krijg ik beter zicht op het hele proces en kan ik beter zien wat het effect is van een bedachte oplossing. Nu nog even checken of het Tour-peloton er iets aan heeft.

Credits afbeelding: http://www.freepik.com">Designed by D3Images / Freepik

The post De KIM tool appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
Opleiden training ergocoachhttps://corpussanum.com/opleiden-training-ergocoach/ https://corpussanum.com/opleiden-training-ergocoach/#respond Mon, 25 Nov 2019 11:44:37 +0000 http://corpussanum.com/?p=200314 Wanneer je in je organisatie ergocoaches hebt of gaat invoeren, krijg je onherroepelijk te maken met verloop. Want je ergocoaches krijgen een andere baan, gaan met pensioen of vinden dat ze genoeg hebben gedaan als ergocoach en stoppen. En meestal komt daar dan een nieuwe ergocoach voor in de plaats. Maar hoe zorg je voor […]

The post Opleiden training ergocoach appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>

Wanneer je in je organisatie ergocoaches hebt of gaat invoeren, krijg je onherroepelijk te maken met verloop. Want je ergocoaches krijgen een andere baan, gaan met pensioen of vinden dat ze genoeg hebben gedaan als ergocoach en stoppen. En meestal komt daar dan een nieuwe ergocoach voor in de plaats. Maar hoe zorg je voor een gedegen ergocoachopleiding als je maar 1, 2 of 3 nieuwe cursisten hebt?

Afwegingen organisatie

Kies je dan voor incompany of voor open inschrijving? Die keuze is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld, wil je dat ze zo snel mogelijk opleid worden of kan het nog even wachten? En wil je dat ze in de eigen organisatie getraind worden of is het ook goed als dit buiten de deur gebeurt? Want dan moeten ze reizen en niet iedereen wil dat. En natuurlijk is het beschikbare budget is van belang.

Voordelen open inschrijving ergocoach

Het in eigen huis, het incompany opleiden van ergocoaches raden we om meerdere redenen aan. Maar met maximaal 3 cursisten kost dat relatief veel geld. Een open inschrijving ergocoachopleiding is dan een aantrekkelijk alternatief. Je kan dan weliswaar niet zelf de planning bepalen maar vaak starten er meerdere cursussen per jaar. En dus is er keuze. De kosten zijn lager dan een incompanytraining en je kan al vanaf 1 ErgoCoach laten opleiden. Zorg wel dat de inhoud van zo’n open inschrijving ergocoachtraining vergelijkbaar is met die van je al opgeleide ergocoaches. Want dat is zeker niet altijd het geval. Net als accreditatie van de training. Een ander voordeel is de uitwisseling met andere organisaties. Veel cursisten zien dat als een verrijking; het kijken in de keuken bij andere organisaties.

Voordelen incompany training ergocoach

Is je organisatie relatief groot en zijn er meerdere ergocoaches werkzaam, dan kan het lonen om even te wachten met opleiden. Omdat het verloop in 6 maanden 4 of meer ergocoaches is. En dan is het financieel weer aantrekkelijker om een incompanytraining te organiseren. En bij een incompanytraining ergocoach heb je toch meer maatwerkmogelijkheden, is er geen extra reistijd voor de cursisten en kan je zelf de planning en het ritme van de trainingen bepalen.

Het hoeft niet meteen

Weet je, een nieuwe ergocoach kan prima starten zonder de basisopleiding want er is zoveel te ontdekken en in te werken. Nieuwe ergocoaches gaan vaak meteen op zoek naar kennis en kijken met collega ergocoaches  mee. Er is dus genoeg te doen. Dat een gedegen basisopleiding ergocoach pas een paar maanden later volgt, is dan geen probleem. Zolang maar wel duidelijk is dat die training ergocoach eraan komt.

Maak een plan

Kortom, zorg voor een plan om het verloop op te vangen wanneer je start met ergocoaches in je organisatie. En wanneer je al ergocoaches hebt, zorg dan dat je een goede open inschrijving ergocoach training achter de hand hebt. Want verloop ga je krijgen, hoe dan ook.

Bekijk ons aanbod eens

En natuurlijk adviseer ik je om onze open inschrijving ergocoachtraining een te bekijken. Centraal in onze cursuslocatie in Utrecht en meerdere keren per jaar. Ook als je een maatwerktraining ergocoach zoekt.

Ruggespraak

En wil je een sparren met een specialist? Bel of mail me dan. Geheel vrijblijvend en zonder enige verplichting. Ik help je graag verder.

The post Opleiden training ergocoach appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
https://corpussanum.com/opleiden-training-ergocoach/feed/ 0
Cursus ergocoachhttps://corpussanum.com/cursus-ergocoach/ https://corpussanum.com/cursus-ergocoach/#respond Mon, 25 Nov 2019 11:23:34 +0000 http://corpussanum.com/?p=200310 Wanneer je je collega’s wilt helpen om fysiek gezond te werken, dan is het verstandig om een cursus ergocoach te volgen. In deze blog leg ik uit waarom. Gezond werkgedrag lijkt een hele logische keuze als je er over spreekt. Bijvoorbeeld in de pauze met je collega, of met je buurman, een vriendin of met […]

The post Cursus ergocoach appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>

Wanneer je je collega’s wilt helpen om fysiek gezond te werken, dan is het verstandig om een cursus ergocoach te volgen. In deze blog leg ik uit waarom.

Gezond werkgedrag lijkt een hele logische keuze als je er over spreekt. Bijvoorbeeld in de pauze met je collega, of met je buurman, een vriendin of met andere gasten op een feestje. Er is echt niemand die nek-, schouder- of rugklachten wil hebben in en door het werk.

De praktijk

Toch is de praktijk anders. Veel mensen hebben op de een of andere manier pijn in hun lijf tijdens en door het werk. Terwijl zij toch ook graag klachtenvrij  willen werken. Maar waarom lukt dat dan niet? Nou, bijvoorbeeld omdat

 • ze niet weten wat de oorzaak is
 • het nu eventjes niet anders kan
 • ze er niet aan hebben gedacht
 • ze geen idee hebben van een oplossing
 • het druk is en ze geen tijd hebben om te denken hoe het anders kan
 • de juiste hulpmiddelen er niet zijn
 • ook niemand van de collega’s klaagt
 • ze geen zeurkous willen zijn

Ergocoachtaken

Veel organisaties hebben een preventie beleid fysieke belasting waarin ergocoaches een belangrijke rol vervullen in de uitvoering daarvan. Of beter gezegd: een belangrijke taak. Want ergocoaches zijn bijna altijd medewerkers die deze werkzaamheden erbij doen als extra taak. Een die soms heel complex is door de diverse facetten.

Ergocoach beleid

Denk aan het preventie beleid fysieke belasting waarbinnen een ergocoach de taken uitvoert. Is dat duidelijk genoeg, geeft het voldoende houvast in de praktijk? En is het voldoende duidelijk wat er van de ergocoach wordt verwacht, welke taken heeft hij of zij?

Signaleren en analyseren

Een effectieve ergocoach is in staat om fysiek belastende werksituaties te signaleren. Om vervolgens (met behulp van de praktijkrichtlijnen) te analyseren wat er nu precies aan de hand is. Dat klinkt heel eenvoudig maar in de praktijk zien we dat dat niet zo is. De verleiding om meteen in praktische oplossingen te denken, zonder een goede analyse van wat er nu wèrkelijk aan de hand is, is groot. In een goede cursus ergocoach leer je werken met modellen, basisregels en praktijkrichtlijnen om fysieke werksituaties te analyseren. Zodat je vervolgens mogelijke oplossingen kan bedenken en toetsen in de praktijk.

Coaching en communicatie

Een goede oplossing betekent niet automatisch dat deze ook toegepast wordt. Als je een ‘politiepet’ opzet en de ander vertelt hoe het moet, is de kans groot dat die ander de oplossing niet gaat toepassen. De manier waarop een ergocoach communiceert en coacht bepaalt voor een groot deel de mate van succes van een oplossing.

Mensen willen wel veranderen maar niet verandert worden

Het kiezen en toepassen van de juiste coachingsrol is niet vanzelfsprekend. In een cursus ergocoach leer je welke stappen je daarin kan zetten.

omgaan met weerstand

omgaan met weerstand

Omgaan met weerstand

Veranderingen leveren vaak weerstand op en soms zelfs conflicten. Sommige mensen voelen dat van nature aan en beschikken over de vaardigheden om hier mee om te gaan. Ze weten bijvoorbeeld hoe je weerstand kan ombuigen. Maar niet elke ergocoach beschikt daar vanzelfsprekend over. Die zal ze zich eigen moeten maken in bijvoorbeeld een cursus ergocoach.

Planmatig werken

Ergocoaches zijn veelal praktische mensen. Aanpakkers. Maar een succesvolle ergocoach werkt ook volgens een plan. In zo’n plan beschrijf je de knelpunten. Daarin benoem je het doel en formuleer je de stappen die nodig zijn om het doel te realiseren. Dat levert structuur op en vergroot het inzicht in wat er allemaal speelt op de werkvloer. Een verbeterplan kan je met elkaar delen en bespreken en helpt je om de voortgang in de gaten houden.

Borging

Een goed verbeterplan heeft nog een extra functie. Het levert een bijdrage aan de borging van de preventie van fysieke (over)belasting. Dan moet je wel weten welke belangrijke (rand)voorwaarden daarbij een rol spelen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het creëren van draagvlak, beschikbaarheid en inzet van middelen en tijd.

Cursus ergocoach = succesvoller

Wanneer een organisatie een preventiebeleid fysieke belasting heeft of invoert, is het succes daarvan afhankelijk van vele factoren. Eén daarvan is de wijze waarop ergocoaches hun taken uitvoeren. Daarvoor zijn specifieke kennis én vaardigheden nodig en wanneer de ergocoach een cursus volgt waarin bovenstaande aspecten uitgebreid aan de orde komen, neemt de kans op succes toe.

 • Klik hier om meer te lezen over de inhoud van de training ergocoach
 • Of wil je even overleggen met een specialist? Bel +31 (0)24-3482495 
 • Vrijblijvende offerte ontvangen voor een incompany training? Laat hieronder je gegevens achter

  offerte aanvragen

foto weerstand: Designed by Freepik foto borging; Designed by Kues1

The post Cursus ergocoach appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
https://corpussanum.com/cursus-ergocoach/feed/ 0
Stopzinnen om agressie te stoppenhttps://corpussanum.com/stopzinnen-om-agressie-te-stoppen/ https://corpussanum.com/stopzinnen-om-agressie-te-stoppen/#respond Mon, 25 Nov 2019 11:06:18 +0000 http://corpussanum.com/?p=200308 Stopzinnen Als communicatietrainer houd ik me al heel lang bezig met de vraag hoe je het beste om kunt gaan met grensoverschrijdend gedrag. Best een complex onderwerp. Zeker omdat, afhankelijk van wat er wat precies gebeurt de ander, of juist jezelf ruimte moet krijgen. Kortom: ga je meeveren met de ander of ga je die ander […]

The post Stopzinnen om agressie te stoppen appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>

Stopzinnen

Als communicatietrainer houd ik me al heel lang bezig met de vraag hoe je het beste om kunt gaan met grensoverschrijdend gedrag. Best een complex onderwerp. Zeker omdat, afhankelijk van wat er wat precies gebeurt de ander, of juist jezelf ruimte moet krijgen. Kortom: ga je meeveren met de ander of ga je die ander juist begrenzen omdat er dingen gebeuren die je niet wilt? Stopzinnen kunnen je helpen.

Stel, iemand moet slecht nieuws verwerken. Er moet bijvoorbeeld onverwachts langer worden gewacht of meer betaald. Dan verbetert de situatie meestal door de ander wat ruimte te geven. Dat doe je goed te luisteren, erkenning en begrip te geven en misschien een goede uitleg. Doorgaans zakt de boosheid dan wel. Vaak zegt men in zo’n situatie achteraf: “Sorry, jij kan er natuurlijk ook niets aan doen”. Maar in andere situaties gaat het er juist om voor jezelf ruimte te eisen, en de ander dus te begrenzen! Voor servicegerichte en zorgverlenende mensen is dit meestal heel wat moeilijker.

Had ik maar…

Als iemand je uitscheldt, bedreigt, te dichtbij komt et cetera, dan is het belangrijk om dat gedrag op te merken, te benoemen en te zeggen dat je dat niet wilt. Het kost echter wat tijd om dit goed te kunnen formuleren. Bovendien ben je vaak wat uit het lood geslagen. Hoe langer je moet zoeken naar woorden, hoe machtiger de ander zich waarschijnlijk gaat voelen. En dus hoe machtelozer en gefrustreerder jij wordt. Wie kent het niet dat je achteraf precies weet wat je had moeten zeggen? Dat komt omdat je in die heftige situatie tijd tekort kwam om het goed te formuleren. En al die tijd hoorde je misschien juist nog wel veel meer vervelende dingen!

Effectieve oplossing

Voor deze situatie is een hele efficiënte oplossing! Regelmatig zie ik getrainde groepen na een jaar terug en eigenlijk zonder uitzondering zijn de mensen super tevreden over de toepassing. Hij is in de praktijk dus erg effectief gebleken en heet De stopzin.

Wat is een stopzin?

Dat is een zin die jij ooit uit het hoofd heb geleerd. Een zin die je er in een reflex uitgooit, als start van je begrenzing. Je hoeft hem dus niet meer te bedenken!

Wat is het voordeel van een stopzin?

Dat zijn er maar liefst drie:
1) Je zet jezelf in één keer op zenden. Dus tijdwinst!
2) Je zet de agressor in één keer op ontvangen
3) het geeft jou denktijd om het grensoverschrijdende gedrag concreet en specifiek te benoemen

Trainen

Er zijn veel effectieve stopzinnen. In een training komen deze allemaal aan de orde en daar ga je dan mee oefenen. Want dat is belangrijk. Je moet het ervaren om de kracht er van te merken, zowel in jezelf als de uitwerking op de ander. Bekijk de training waar stopzinnen in aan de orde komen hier.

Een voorbeeld

Voor nu wil ik er alvast één verklappen: “Meneer, voor we verder gaan ….”. De puntjes staan voor het benoemen van het gedrag en dat je dat niet wilt. Je hebt immers net even de tijd gehad om er achter te komen of je nou uitgescholden bent geweest of gekleineerd, bedreigd et cetera. Probeer het maar eens. Succes!

Bekijk Maartens vlog!

Maartens vlog over stopzinnen

Maarten heeft ook een vlog over stopzinnen opgenomen. Kijk maar eens hier op de video-pagina

Foto:Designed by Mindandi

The post Stopzinnen om agressie te stoppen appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
https://corpussanum.com/stopzinnen-om-agressie-te-stoppen/feed/ 0
Voorbereiden van je traininghttps://corpussanum.com/voorbereiden-van-je-training/ https://corpussanum.com/voorbereiden-van-je-training/#respond Mon, 25 Nov 2019 11:05:31 +0000 http://corpussanum.com/?p=200303 Het is dinsdag 29 oktober. Ik haast me door de gangen van het congresgebouw. Links en rechts zie ik nog wat plukjes congresgangers lopen en zitten, maar de meesten zijn niet meer te zien. Die staan op de beursvloer of……… zitten in een van de 50 workshops. Ook in mijn workshop ’Succesvol training geven’ die […]

The post Voorbereiden van je training appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>

Het is dinsdag 29 oktober. Ik haast me door de gangen van het congresgebouw. Links en rechts zie ik nog wat plukjes congresgangers lopen en zitten, maar de meesten zijn niet meer te zien. Die staan op de beursvloer of……… zitten in een van de 50 workshops. Ook in mijn workshop ’Succesvol training geven’ die zo gaat starten.

Twee nul achter en we moeten nog beginnen…

De riem van mijn laptoptas snijdt in mijn schouder, ik ruik een vleugje vers zweet. Niet vergeten om in de pauze even wat deo te spuiten, denk ik als ik aanbeland ben bij de gesloten deuren van zaal 25. Gehaast duw ik ze open. Wanneer ik, mezelf verontschuldigend, door het gangpad naar voren loop word ik gevolgd door ongeveer 50 paar ogen. Gelukkig staat de beamer met mijn presentatie al klaar. Terwijl ik mijn aantekeningen uit mijn tas pak vertel ik de cursisten met mijn meest charmante oogopslag, blonde krullen en glimlach dat de file langer was door dat ongeluk. En de parkeerplaats was ook voller dan verwacht. Jammer genoeg merk ik op dat moment dat ik in de haast alleen mijn eigen hand-out bij me heb. De stapel exemplaren voor de deelnemers ligt nog thuis op de eettafel. Als ik naar de ‘zaalassistent’ kijk, zie ik dat de door mij bestelde materialen niet zo opgesteld als ik had gevraagd. Terwijl ik mijn jasje uittrek zeg ik; ‘Sorry mensen. We beginnen over 5 minuten, dan vraag ik even of ze hier de hand-outs voor jullie kunnen kopiëren en tegelijkertijd zet ik de bestelde materialen goed neer zodat we straks lekker kunnen trainen. Ben zo terug’, en ik haast me de deur uit terwijl het geroezemoes weer aanzwelt.

“Ik was bijna weggelopen”

Twee tellen later wandel ik weer naar voren, wacht tot het stil is en vraag; ‘Wat doet dit met jullie?’ De reacties variëren: ‘Vervelend maar begrijpelijk’, ’Niet zo handig’. ‘Je kan ook niet overal rekening mee houden’, zegt een derde. Uiteindelijk zegt een van de cursisten: ‘Ik dacht; hoe kan iemand die z’n zaakjes niet voor elkaar heeft mij leren om succesvol training te geven? Ik was bijna opgestaan en weggegaan’.

Ze slaat de spijker op z’n kop. Natuurlijk kon ik niets doen aan dat ongeluk, die file, de volle parkeerplaats en de materialen die niet op z’n plek staan. De hand-outs vergeten? Ja, dat is mijn fout. Maar voor de cursist maakt dat geen bal uit. Ik ben gewoon te laat en dat roept negatieve emotie op. Ik had bij de deur moeten staan toen de mensen binnenkwam. En voor die tijd had ik de materialen nog even goed kunnen neerzetten en de zaalwacht kunnen vragen om nog even extra kopieën te maken. Ik-was-gewoon-veel-te-laat!

Je bent een voorbeeld

Als trainer heb je een voorbeeldfunctie en wanneer je je zaakjes niet goed hebt voorbereid, als je te weinig foutmarge hebt ingebouwd en er gebeurt iets onverwachts dan sta je aan het begin van je training al met 2-0 achter. Dat is niet lekker beginnen en leidt af van de inhoud; jouw boodschap! Dat is toch jammer of niet?

Natuurlijk overdrijf ik in deze blog. Overigens is het wel een sketch die ik verschillende keren écht speelde in mijn trainingen. Ook de reactie van de dame die weg wilde lopen is authentiek!

Hoe creëer jij jouw voorsprong?

Uit ervaring weet ik dat veel trainers ongewild en soms ook onbewust met een kleine achterstand beginnen. En dan is het hard werken om weer gelijk te komen. Wat zou het toch mooi zijn als je met een voorsprong van 1-0 kunt beginnen. Dan heb je meer ‘over’, dan kan je makkelijker spelen met de inhoud en het leerproces. Overdenk eens hoe dat met jezelf zit. Ben je altijd ruim op tijd? Heb je alle aandacht voor je cursisten als ze binnenkomen? Of ben je nog wat aan het rommelen met een presentielijst, je laptop, de beamer, de ramen of het meubilair? Want dan sta je achter met 1-0 of op z’n minst onder druk. Als dat zo is, bedenk dan eens waardoor dat komt en wat je de volgende keer kan doen om dat te voorkomen. Daar word je een betere trainer van.

Foto: Designed by Katemangostar

The post Voorbereiden van je training appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
https://corpussanum.com/voorbereiden-van-je-training/feed/ 0
Fysieke belasting in het magazijnhttps://corpussanum.com/fysieke-belasting-in-het-magazijn/ Wed, 30 Oct 2019 13:28:12 +0000 http://corpussanum.com/?p=200505 Je staat er misschien niet bij stil dat bijna alle materialen voor jouw zorginstelling via het magazijn binnenkomen. Van hoofdmagazijn tot de kleinere magazijnen op locatie. ”Het magazijn mag er zijn,fysieke overbelasting niet “ In grotere magazijnen zijn vaak heftrucks, pompwagens of karren aanwezig. In kleinere (distributie)magazijnen wordt veel handmatig getild en verplaatst. Het verwerken van al die […]

The post Fysieke belasting in het magazijn appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
Je staat er misschien niet bij stil dat bijna alle materialen voor jouw zorginstelling via het magazijn binnenkomen. Van hoofdmagazijn tot de kleinere magazijnen op locatie.

”Het magazijn mag er zijn,fysieke overbelasting niet “

In grotere magazijnen zijn vaak heftrucks, pompwagens of karren aanwezig. In kleinere (distributie)magazijnen wordt veel handmatig getild en verplaatst. Het verwerken van al die vracht kan tot fysieke overbelasting leiden. Het goede nieuws is dat jij als ergocoach absoluut kunt helpen om die daar te verlagen. Uitgangspunt: de Praktijkrichtlijnen Fysieke belasting voor ondersteunende diensten!

Bewustzijn vergroten

Werken in ongemakkelijke houdingen, gedraaid staan, boven je macht iets opzij schuiven en ga zo maar door: medewerkers zijn zich vaak niet bewust van de belastende houdingen waarin ze werken. En zolang ze zich daar niet van bewust zijn, zal daar niet zo snel verandering in komen. Fysieke belasting aanpakken begint daarom altijd met bewustwording, bijvoorbeeld door het invullen van de RisicoRadar. Een goede start voor het introduceren van andere werktechnieken, hulpmiddelen of werkorganisatie.

Verstelbare werkhoogte

Voorovergebogen werken is erg belastend en komt veel voor, bijvoorbeeld bij het uitpakken van dozen die op de grond staan. Plaats de goederen op – bij voorkeur een verstelbare – werkhoogte. Dat is zeker geen luxe en er zijn goede oplossingen voor. Denk aan een al dan niet verrijdbare heftafel voor zwaardere materialen, een elektrisch verstelbaar bureau is ook goed als de materialen wat lichter zijn. Zo kan elke medewerker op de juiste hoogte werken.

Handmatig of elektrisch verplaatsen

Materialen verplaatsen gebeurt vaak handmatig. In kleinere magazijnen zijn afstanden vaak kleiner zodat medewerkers al snel iets ‘even met de hand’ verplaatsen. Te zwaar? Gebruik een kar. Ook hier geldt: maak de medewerker bewust van de grenzen en risico’s. Je zult zien dat het draagvlak voor verandering dan plots een stuk groter wordt. Handige hulpmiddelen voor jou als ergocoach hier zijn de KarVragen en Rijregels. Bij grote(re) afstanden en gewichten is het gebruik van een kikker of elektrotrekker een goede oplossing.

Magazijninrichting

Veel magazijnen zijn niet praktisch ingericht. Check bijvoorbeeld eens of de veel gebruikte en zware materialen tussen heup- en schouderhoogte liggen en goed bereikbaar zijn. En zijn er voldoende olifantspoten beschikbaar? Gebruik hiervan vermindert het te ver moeten reiken. Bovendien kun je erop zitten, dat voorkomt knielen en hurken.

De KarVragen, RijRegels en handige Prego! Tips vind je op gezondenzeker.nl zoals:

 • Slimmer werken: Wie niet slim is, moet sterk zijn
 • Werkplekinrichting: Richt het magazijn praktisch in
 • Transport: Gebruik elektrische hulpmiddelen bij het transport

The post Fysieke belasting in het magazijn appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
Een activerende bejegening in de zorghttps://corpussanum.com/een-activerende-bejegening-in-de-zorg/ Wed, 30 Oct 2019 13:20:12 +0000 http://corpussanum.com/?p=200500 In de verpleeghuiszorg (zowel somatisch als pg) zie ik regelmatig een beperkte activerende bejegening naar cliënten. Zorgprofessionals die doen in plaats van vragen. Onder druk van de dagelijkse zorg die geleverd moet worden heel verklaarbaar. Maar op termijn leidt dit tot allerlei ongewenste gevolgen. Grofweg kun je de zorgbehoefte van cliënten in het verpleeghuis visualiseren in twee lijnen. De […]

The post Een activerende bejegening in de zorg appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
In de verpleeghuiszorg (zowel somatisch als pg) zie ik regelmatig een beperkte activerende bejegening naar cliënten. Zorgprofessionals die doen in plaats van vragen. Onder druk van de dagelijkse zorg die geleverd moet worden heel verklaarbaar. Maar op termijn leidt dit tot allerlei ongewenste gevolgen.

Activerende bejegening

Grofweg kun je de zorgbehoefte van cliënten in het verpleeghuis visualiseren in twee lijnen. De eerste lijn is die van opname, langzame achteruitgang tot uiteindelijk het overlijden van de cliënt. Een theoretisch voorspelbare ontwikkeling, zoals je ziet in de grafiek.

De tweede lijn is minder voorspelbaar. Want die is afhankelijk van de gemoedstoestand, mogelijke ziekte, het energieniveau(dit is bv lager aan het eind van de dag, of als er bezoek geweest is et cetera). De belastbaarheidsgrenzen van een oudere zijn totaal anders dan van een jongere.

Die dagelijkse grilligheid van de zorgbehoefte vereist finetuning

Dat betekent dat je heel snel kan schakelen en meteen je acties kunt aanpassen. En dat heeft niet alleen te maken met de mogelijkheden van de cliënt maar ook met de kwaliteit van jouw contact met de cliënt: de persoonlijke band en het vertrouwen. Een goede finetuning leidt tot een gedifferentieerde aanpak per dag. Het is het verschil tussen de lift halen of de techniek van de transfer toepassen.

Transfertechnieken die niet bij de mogelijkheden van de cliënt passen

Er is altijd zoveel te doen. En onder die druk loop je het risico om over de grenzen van jezelf en die van de cliënt heen te gaan. Een heel herkenbaar voorbeeld is even een tilletje doen. Het kost maar 2 tellen, is heel erg licht en lost de situatie eenvoudig op. Maar mevrouw Van der Graaf is niets gevraagd. Niet of ze dat tilletje wil. En niet of ze zelf iets zou kunnen doen. Maar het tilletje is wel efficiënt. Want vragen naar de eigen mogelijkheden van mevrouw Van der Graaf en die benutten duurt langer. Misschien wel 60 seconden…..  Natuurlijk. Soms kan het niet anders. Of toch wel?

Mogelijke oorzaken van geen (of te weinig) activerende bejegening

Het zorgteam bij mevrouw Van der Graaf is zich niet zo bewust van het belang van een activerende bejegening. En het is al druk zat dus meer tijd nemen kan gewoonweg niet. Die tijd is er niet. En trouwens, er is ook helemaal geen toezicht want het team is zelfsturend. En als het dan toch ter sprake komt is de vraag; wat moet je dan anders doen? Welke andere vaardigheden heb je dan nodig? Zo’n discussie loopt het risico te verzanden in een gezamenlijke conclusie: “We doen het allemaal zo, en ook al heel lang. En dat gaat eigenlijk best goed, er zijn weinig klachten”.

Mogelijke gevolgen van geen (of te weinig) activerende bejegening

Een te beperkte activerende bejegening kan vervelende gevolgen hebben. Mevrouw Van de Graaf doet zelf niets meer. Waardoor de fysieke belasting voor de medewerker toeneemt. Maar haar fysieke conditie gaat ook nog eens sneller achteruit omdat ze te weinig beweegt. En dat gaat heel snel. Bedenk maar eens hoe een arm er uit ziet qua spiermassa, na 6 weken gips. Mevrouw Van der Graaf kan geagiteerd raken omdat ze zich niet gehoord voelt. Waardoor er werkstress kan ontstaan én extra fysieke belasting. Ook de klanttevredenheid kan daardoor onder druk komen te staan.

Mogelijke oplossingen

Wat kan je doen als je vindt dat de activerende bejegening verbeterd kan worden? Met een aantal relatief eenvoudige maatregelen kan je al veel bereiken. Zo kan je de fysiotherapeut op de afdeling actiever betrekken bij je vraag. Deze heeft veel kennis en kan een belangrijke bijdrage leveren. Maar het team heeft ook veel beïnvloedingsmogelijkheden.

Het begint met een collectieve overtuiging van het belang van een activerende bejegening. Het zorgt voor een hogere zorgkwaliteit en een lagere fysieke belasting. In de praktijk heb je een manier van werken (organisatie) nodig waarin je dagelijks kan finetunen. Dat is niet eenvoudig maar zeker niet onmogelijk. Een team dat wil, vindt samen een passende werkwijze. Daarnaast hebben medewerkers de juiste vaardigheden nodig. Want hoe activeer je mevrouw Van der Graaf? Hoe vraag je met je handen als een gesprek niet (meer) mogelijk is? De oplossingen liggen meestal binnen handbereik. Er zijn altijd collega’s die gouden handjes [1] hebben. Zij zien [2] wat nodig is. Kijk maar eens goed naar hun aanpak. Wat kan je van hen leren? Maak het aan de hand van casuïstiek aan elkaar duidelijk.

Bij een transfer beweegt de cliënt. Ik volg die beweging met mijn handen en aandacht. Daar waar nodig begrens ik (ik laat niemand vallen) maar pas nadat ik gezien hebt wat er gebeurt.

[1] We kennen ze allemaal. Medewerkers die een activerende houding en bejegening hebben. Ze denken er niet (meer) bewust over na en zijn van nature gericht op het wezen van de cliënt. Hun gouden handen zijn vragend, die van anderen pakkend.

[2] Signalen waaruit blijkt dat finetuning ontbreekt:
– “Ik ben blij dat je mevrouw Van der Graaf even meeneemt van de afdeling. Ik wordt gek van dat geroep”·
– Een cliënt met loopfunctie zit soms in de rolstoel omdat dat zo gemakkelijk is voor de hulpverleners.
– Een cliënt zit door vermoeidheid scheef in een kantel-verstelbare rolstoel terwijl deze nog niet achterover is gekanteld.

The post Een activerende bejegening in de zorg appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
Omgaan met agressie en lastig gedraghttps://corpussanum.com/omgaan-met-agressie-en-lastig-gedrag/ Wed, 30 Oct 2019 13:16:11 +0000 http://corpussanum.com/?p=200495 Laat je niet dwingen Hebben jij en je collega’s regelmatig te maken dwingend, lastig of zelfs agressief gedrag van cliënten of hun naasten? Of zelfs met bedreigingen? Dan zijn jullie helaas niet de enigen. Hoe kun je hiermee omgaan? Welke adviezen bied jij als veiligheidscoach aan jouw collega’s? In dit blog geef ik je slimme […]

The post Omgaan met agressie en lastig gedrag appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
Laat je niet dwingen

Hebben jij en je collega’s regelmatig te maken dwingend, lastig of zelfs agressief gedrag van cliënten of hun naasten? Of zelfs met bedreigingen? Dan zijn jullie helaas niet de enigen. Hoe kun je hiermee omgaan? Welke adviezen bied jij als veiligheidscoach aan jouw collega’s? In dit blog geef ik je slimme handvatten.

Lastig gedrag is een maatschappelijk probleem. Mensen worden assertiever, veeleisender, agressiever en gewelddadiger. De reden is simpel: Omdat dergelijk gedrag vaak loont. Van dreinende kleuters tot drammerige volwassenen: lastig gedrag is voor mensen een instrument om hun zin te krijgen. Moet je dat gedrag accepteren en belonen? Nee: leer het begrenzen! Als veiligheidscoach kun je daarin een voortrekkersrol vervullen. Daarbij merk ik op dat ik het hier heb over agressief gedrag van verder mentaal gezonde mensen. Agressie als gevolg van een psychische stoornis of bijvoorbeeld drugsgebruik vereist een andere aanpak.

Oerinstinct

Lastig gedrag van de ander creëert stress bij jou. De adrenaline, hartslag en ademhaling gaan omhoog. Je kunt je ongemakkelijk, boos of ronduit bang voelen. Zulke emoties komen voort uit instinctieve overlevingsreacties: vechten, vluchten of verstijven. In de oertijd, met al zijn gevaren, waren die reacties functioneel. In je werk is dat meestal niet het geval. Dan is het slimmer om de stress te verlagen door rustiger te ademen en je spieren te ontspannen. En zorg dat je voorbereid bent, zodat je weet wat je moet doen.

Frustratie

Lastig gedrag ontstaat vaak door frustratie. Mensen raken gefrustreerd door tegenslag. Hierdoor worden ze dwingend: naar de organisatie of het afdelingsteam toe, of specifiek naar jou toe. Het valt niet mee om effectief om te gaan met lastig gedrag. Toch is dit wel nodig. Belangrijk is dat je zulk gedrag leert herkennen én begrenzen.

Bespreek dwingend gedrag op jouw afdeling en trek als team één lijn. bepaal jullie grenzen. Haal er eventueel een extern adviseur bij om met jullie mee te denken.

Herkennen

Lastig gedrag kent vele vormen, variërend van frustratiegedrag tot dwingend persoonsgericht gedrag. Het is belangrijk dat je dit herkent, zodat je adequaat kunt handelen. Herken je de volgende voorbeelden?

 • Claimen: continu de verpleging oproepen, voor elke wissewasje aan de telefoon hangen.
 • Slijmen (druk uitoefenen): “Ik ben blij dat ik met u te maken heb…”, “Kunt u voor even regelen dat…?”
 • Inspelen op je gevoel: “Hé, ik ken jou van de tennisbaan. Kun jij voor mij…?
 • Kleineren of beledigen: “Zeg mevrouwtje” of “Die miepen hier kunnen ook echt he-le-maal niks.”
 • Dwingen: “ik wil dat u dit gaat oplossen en wel nú meteen.”
 • Intimideren (met woorden of lichaamshouding): “Toevallig ken ik de directeur” of “Als jij mijn moeder niet nú helpt, weet ik jouw moeder te wonen.”
 • Bedreigen: “Als jij mijn moeder niet nú helpt, sla ik je op je bek” (dergelijke concrete bedreigingen kun je juridisch aanpakken!).
 • Fysiek geweld.

Zowel met frustratie gedrag als met dwingend gedrag kunnen mensen grenzen overschrijven. De gouden regel is: grenzen stellen. Bepaal je eigen grenzen. Spreek ook af welke grenzen jullie als team hanteren. Kortom, trek één lijn. Overschrijdt een ander die grens, dan moet je dat duidelijk maken.

Ook de organisatie kan veel doen, bijvoorbeeld: – Agressiepreventie beleid opzetten, medewerkers trainen, Veiligheidscoaches benoemen, veiligheid vergroten door bouwtechnische ingrepen.

Frustratiegedrag: angel eruit halen

Hoe maak je duidelijk waar de grens ligt? Soms kun je frustratiegedrag negeren. Bijvoorbeeld: die zeurende dochter niet meteen terugbellen. Maar vaak is dat niet afdoende en moet je de ander aanspreken op zijn gedrag. Doe dat wel op de juiste manier. Als jij tegen een gefrustreerde cliënt of naaste zegt ‘Doe eens even rustig!’, dan maak je het meestal alleen maar erger. Dat is niet handig.

Wat wél kan helpen, is: luisteren. Laat de ander stoom afblazen en neem hem of haar serieus. Benoem je waarnemingen: ‘Ik hoor u zeggen dat…’, ‘Ik zie dat u verdrietig bent’. Vat het verhaal samen en toon begrip. Dan veer je mee (‘Ik begrijp dat u boos bent’) maar stel je tegelijkertijd grenzen door bijvoorbeeld te vervolgen met ‘Ik wil niet dat u mijn collega zo noemt’ of ‘Ik vind het niet prettig als u zo hard praat’. Zo haal je vaak de angel eruit en geef je aan op welke manier jij wél met de ander wilt praten.

Dwingend gedrag: begrenzen

Bij dwingend, persoonsgericht gedrag moet je anders handelen. Dat gedrag moet je meteen benoemen, anders wordt het steeds erger. Bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp dat u boos bent, maar ik wil niet dat u mij uitscheldt/zo dichtbij staat/mij bedreigt’. Maak ook duidelijk welk effect het dwingende gedrag op jou heeft. ‘Dit vind ik onprettig’ of ‘Zo voel ik me niet veilig’. Vervolgens kun je de dwingende persoon een keuze voorleggen: ‘Als u mij blijft uitschelden, stop ik met dit gesprek. Als u mij fatsoenlijk aanspreekt, kunnen we over het probleem praten. Zegt u het maar’. De ander mag dan kiezen. Zo maak je hem verantwoordelijk voor het verdere verloop, dus ook voor de mogelijke oplossing van het probleem. Vaak zal de dwingende persoon eieren voor z’n geld kiezen. Dan kun je het probleem normaal bespreken en eventueel actie ondernemen.

The post Omgaan met agressie en lastig gedrag appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
Fysieke belasting in de instellingkeukenhttps://corpussanum.com/fysieke-belasting-in-de-instellingkeuken/ Tue, 29 Oct 2019 15:26:19 +0000 http://corpussanum.com/?p=200492 De rol van voeding in de zorg verandert. Denk aan de invloed op het herstelproces van patiënten (ziekenhuizen) en op gezond blijven van cliënten (V&V). Maar ook aan de invloed op het welbevinden. Processen veranderen. Wat betekent dat voor de fysieke belasting in de instellingskeuken? Verschillende klanten betrekken me bij veranderingen rondom voedingsprocessen die soms […]

The post Fysieke belasting in de instellingkeuken appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
De rol van voeding in de zorg verandert. Denk aan de invloed op het herstelproces van patiënten (ziekenhuizen) en op gezond blijven van cliënten (V&V). Maar ook aan de invloed op het welbevinden. Processen veranderen. Wat betekent dat voor de fysieke belasting in de instellingskeuken?

Verschillende klanten betrekken me bij veranderingen rondom voedingsprocessen die soms grote gevolgen hebben. Keukenmedewerkers worden voedingsassistenten, ‘samen met cliënten eten’ wordt ‘serveren aan het buffet’. Ook het voedingsaanbod wordt groter. Vulde je als cliënt vroeger daags tevoren de bestellijst in. Nu krijg je een menukaart (inclusief leesbrilletje) en wordt je bestelling ter plaatse klaargemaakt.

Veranderende fysieke belasting

De fysieke belasting van medewerkers verandert. Denk aan meer en langere looproutes. Zo was ik onlangs bij een ziekenhuis waar het aantal voedingsrondes per dag van 10 naar 17 is gegaan. Dat betekent dat er 70% meer gelopen moet worden. Vaak neemt het aantal handelingen toe, en ook het cliëntencontact en de communicatie verandert. De grotere diversiteit geeft meer bewegingsafwisseling, dat is een feit. Helaas moeten ondersteunende diensten het werk vaak met minder mensen doen. Bij kleinschalig wonen ontstaan een soort grote huishoudens. Doordat ‘portioneren in de professionele keuken’ verandert in ‘boodschappen doen, koken en afwassen’. Ik signaleer dat medewerkers vermoeider zijn en vaker nek-, schouder- en polsklachten hebben.

Maatwerk oplossingen

Je staat er niet bij stil, maar dagelijks worden er heel veel drankjes ingeschonken. Koffie, thee, fris, melk enzovoort. De polsbelasting is daardoor hoog. Dat zou je kunnen verminderen door met twee handen te schenken. Of wat te denken van het rijden met voedingskarren en buffetwagens? De beste oplossing is een motor. Maar als die er niet op zit, kun je er in ieder geval voor zorgen dat je de beweging inzet met je hele lichaamsgewicht vanuit je benen.

In een restaurantomgeving spelen weer andere aspecten een rol. Zo kunnen rollators de werkruimte beperken en zo zorgen voor extra fysieke belasting.

Door met cliënten af te spreken dat de rollator tijdens het eten niet bij de tafel staat, maar langs de kant of in een speciaal vak, voorkom je dat. En als je vervolgens bij het afruimen een kaartje gebruikt, scheelt dat weer tillen en lopen.

Deel met elkaar

Dit zijn voorbeelden waarin medewerkers hun knelpunten samen zijn gaan bespreken. Wat voor de één een probleem was, was het voor de ander juist niet. Samen creëerden ze werkbare oplossingen. Mijn tip: deel met elkaar, leer van elkaar en zorg voor steun van de leidinggevende. Iedereen heeft er belang bij.

Een advies voor de leidinggevende

Zie fysieke belasting als essentieel onderdeel van het werkproces. Organiseer het onvoldoende en het zorgt voor (hoge) faalkosten. Denk aan verminderde arbeidsproductiviteit en inzetbaarheid, verzuim, vervangingskosten, procesverandering, vermindering van werkplezier et cetera.  Regel fysieke belasting goed en het draagt positief bij aan het resultaat (lees: minder faalkosten). Breng daarom bij (veranderingen in) de werkprocessen de fysieke belasting in kaart en weeg de resultaten mee in verder besluitvorming. Eenmaal ingevoerde veranderingen draai je niet meer zo snel terug. En geloof me, de faalkosten staan in geen verhouding tot de onderzoekskosten.

The post Fysieke belasting in de instellingkeuken appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
Fysieke belasting bij onderhoud van hulpmiddelenhttps://corpussanum.com/fysieke-belasting-bij-onderhoud-van-hulpmiddelen/ Tue, 29 Oct 2019 15:22:57 +0000 http://corpussanum.com/?p=200487 Tilbanden, glijzeilen, tilliften, douchehulpmiddelen, transportkarren, rolstoelen, bedden. Dit zijn slechts een paar hulpmiddelen die in de zorg worden gebruikt. Maar wie houdt ze schoon? Gebeurt dat überhaupt? In de praktijk zie ik grote verschillen tussen zorginstellingen. En dan heb ik het nog niet eens over het onzichtbare vuil. Ondergeschoven kindje Ik durf wel te stellen […]

The post Fysieke belasting bij onderhoud van hulpmiddelen appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>
Tilbanden, glijzeilen, tilliften, douchehulpmiddelen, transportkarren, rolstoelen, bedden. Dit zijn slechts een paar hulpmiddelen die in de zorg worden gebruikt. Maar wie houdt ze schoon? Gebeurt dat überhaupt? In de praktijk zie ik grote verschillen tussen zorginstellingen. En dan heb ik het nog niet eens over het onzichtbare vuil.

Ondergeschoven kindje

Ik durf wel te stellen dat het schoonhouden van hulpmiddelen een ondergeschoven kindje is. Bij de ene organisatie zijn hierover geen afspraken gemaakt, bij de andere wel. Alleen hebben afspraken weinig zin als niet alle zorgmedewerkers precies weten hoe en wat. Bij weer andere organisaties zijn er duidelijke afspraken, maar worden deze slecht uitgevoerd omdat er geen tijd voor is. Gelukkig kom ik ook organisaties tegen waar hygiëne de allerhoogste prioriteit heeft en de regels helder zijn. Maar al met al valt er nog veel van elkaar te leren.

Inzicht geven

Zelfs als de regels duidelijk zijn en de hulpmiddelen voldoende en frequent worden schoongemaakt, is het belangrijk om als ergocoach op de hoogte te zijn van de fysieke belasting die het schoonmaken met zich meebrengt. De grootste ergonomische risico’s bij schoonmaken zitten ‘m in het reiken, bukken, knielen, draaien, polsbelasting en werken in ongemakkelijke houdingen. Gebruik de RisicoRadar en de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting voor nietcliëntgebonden werkzaamheden om te kijken waar de norm overschreden wordt. En gebruik die informatie om je collega’s inzicht te  geven in de risico’s. Inzicht is belangrijk, want de meeste zorgmedewerkers zien niet wat er belastend is en waar de grens ligt. Leg duidelijk uit wat het overschrijden van die grens betekent en doe dat vooral praktisch. Ga niet meteen oplossingen bedenken, maarwerk aan inzicht. Daarmee creëer je draagvlak voor verandering.

Praktische tips voor onderhoud

En maak je een rolstoel schoon, gebruik dan een hoog/laag werktafel. Je kunt dan rechtop werken en kunt overal goed bij. Ga bij het schoonmaken van koelkasten, nachtkastjes of andere laagstaande voorwerpen op een olifantspoot of een stabiel laag krukje zitten zodat je hurken en knielen voorkomt. Bedden of behandelbanken zet je natuurlijk eerst op de juiste hoogte en ook hier gebruik je voor de lagere delen de olifantspoot of een krukje. Vergeet ook niet de wielen schoon te maken: het is een plek waar vuil zich graag ophoopt. Schone, goed opgepompte banden verminderen bovendien de belasting als je met de hulpmiddelen gaat rijden. Om staand te kunnen werken zijn handige en goedkope hulpmiddelen verkrijgbaar (zie kader). Werk je in verschillende ruimtes, neem dan een twee-sports keukentrapje mee of zorg dat in alle ruimtes trapjes of olifantspoten aanwezig zijn zodat je daar op kunt gaan staan of zitten.

Een ommetje

Bij grote hulpmiddelen is reiken vaak een risico. Poets je een grote tafel, dan is ‘het ommetje’ een mogelijke oplossing: doe eerst de ene helft, loop om en doe de andere kant. Een ommetje maken doe je ook bij het reinigen van bijvoorbeeld tilliften, voedselkarren en transportkarren. Bij het reinigen van bedden werkt een beddenwasstraat natuurlijk het allerbeste. Werk in het geval van handmatige schoonmaak bij bedden het liefst met z’n tweeën. Je hebt samen meer kracht om het zware en onhandelbare matras op te tillen en het gaat minstens even snel. Als mensen tegen mij zeggen dat een ommetje maken veel meer tijd kost, neem ik die weerstand weg door de voordelen te benoemen en letterlijk de tijd te meten van een poetsbeurt met en zonder ommetje. Ik geef inzicht en daarna mag de ander beslissen of ze het ommetje maken of niet.

Het kont, kast, was principe

Kleinere hulpmiddelen zoals glijzeilen of tilbanden worden vaak niet, niet vaak genoeg of niet goed schoongemaakt. Dan worden ze bijvoorbeeld met een doekje afgenomen of alleen even ingespoten met desinfectans. Niet echt fris. Bij dergelijke hulpmiddelen is ‘het kont, kast, was principe’ een praktische oplossing: één heb je aan, eentje ligt in de kast en eentje zit in de was. Zo is er altijd een schoon exemplaar voorhanden. Zorg wel voor een goede registratie zodat de hulpmiddelen weer op de goede plaats terugkomen, zie ook verderop in dit artikel.

Micropauzes

Schoonmaken is een fysiek belastende bezigheid. Het is belangrijk om bij lichamelijk zwaar of eenzijdig werk regelmatig te pauzeren. Deze micropauzes helpen het lichaam om te ontspannen. Dit kan door bijvoorbeeld even te gaan zitten en wat te drinken.

PoetstipEen in de praktijk bewezen voorbeeld van een handig en goedkoop hulpmiddel is de Flexipad. Deze heeft een klein poetsoppervlak met een ronde uitsparing voor het reinigen van bijvoorbeeld armaturen en is 360° draaibaar. Daardoor kom je makkelijk onder elk bed, elke bank of kar. Met de microvezeldoek kun je zowel vochtig als droog werken. Kijk voor meer informatie eens op YouTube en zoek op ‘Flexipad’.

Bronaanpak

Alles begint bij een goede organisatie. Als ergocoach kun je beginnen door samen met de zorgafdeling alle schoonmaakwerkzaamheden in kaart te brengen. Zet ze op een rij en noteer hoe vaak, wanneer en door wie een hulpmiddel wordt schoongemaakt. Laat deze lijst aftekenen zodat iedereen zicht heeft op het verloop van de schoonmaak. De vraag is of de eigen medewerkers alle hulpmiddelen zelf schoon moeten maken. Je kunt bijvoorbeeld ook afspreken dat leveranciers dit doen als ze technisch onderhoud (komen) doen. Er zijn leveranciers die zich steeds meer specialiseren op service en onderhoud. Sommige bieden zelfs volledig beheer, inclusief hygiënewerkzaamheden voor tilbanden en andere kleine hulpmiddelen. Bij verlenging van of bij het afsluiten van nieuwe contracten kun je adviseren hygiëne als voorwaarde bij de dienstverlening op te nemen. Kortom, begin bij de bron.

Labelen

Kleine hulpmiddelen die extern worden gewassen, wil je wel graag op de juiste plaats terug hebben. Til- en verblijfsbanden hebben bijvoorbeeld een eigen, uniek serienummer. Als je dit nummer communiceert met de wasserij, kunnen zij de materialen sorteren en weer op de juiste plek uitleveren. Een andere tip is om bij aanschaf goede, watervaste etiketten te eisen. Sommige leveranciers hebben een labelservice. Vraag ernaar en laat je verrassen! Is dat allemaal niet mogelijk of te duur? Met een kleine investering kun je ook zelf materialen labelen. Zorg wel dat labels goed zijn vastgenaaid en was bestendig zijn en in een samenhangend registratiesysteem zijn ondergebracht.

The post Fysieke belasting bij onderhoud van hulpmiddelen appeared first on Specialisten in ergonomie en agressiepreventie.

]]>