De invloed van lang zitten op je lichaam

ZittenEr is steeds meer bekend over de negatieve gevolgen van zitten op je gezondheid. Of je nu ’s avonds chips eet op de bank of in de sportschool aan de slag bent, de negatieve gevolgen van lang zitten zijn voor iedereen even groot. Net als bij roken heeft sporten niet perse invloed op de negatieve effecten van veel zitten. Maar er is hoop want als iedereen maximaal 3 uur per dag zou zitten wordt geschat dat de gemiddelde levensduur zou stijgen met 2 jaar.

 

We hebben dus invloed! De ErgoCoach (maar uiteraard iederéén die dit weet) kan collega’s op heel praktische manieren helpen om gezond te blijven met zittend werk. Maar voordat we de tips geven, even een klein inkijkje in de (schokkende) effecten van langdurig (meer dan 6 uur per dag) zitten. 

 

Binnen 24 uur

  • - De elektrische activiteiten in je spieren daalt en de verbrandingssnelheid zakt naar ongeveer 1 cal/minuut;
  • - Na 3 uur zitten daalt je bloedstroming;
  • - Na 24 uur achter elkaar zitten heeft je lichaam een 40% verminderde werking van het vermogen om glucose op te nemen wat het risico op diabetes type 2 vergroot;

Na 2 weken

  • - LDL (slecht) cholesterol en andere vette moleculen nemen toe waardoor het risico op gewichtstoename vergroot;
  • - Enzymen die vetten afbreken storten in;
  • - Spieren beginnen af te breken als gevolg van de inactiviteit;
  • - Spierpompfunctie neemt af;

Na 10-20 jaar

  • - Het risico om te sterven aan hart- of vaatziekten verhoogt met 64%;
  • - Het risico op prostaat- of borstkanker verhoogt met 30%.

 

Gezellig!?

Lichamelijke beweging helpt bloed en zuurstof naar je hersenen te pompen en heeft een positieve invloed op je humeur. Te weinig beweging heeft een negatief effect op je hersenfunctie.

 

Dus wat is de oplossing?

We geven je een aantal tips die je kunt gebruiken om de zit-epidemie te lijf te gaan. Ongeacht hoe lui mensen zijn, met het gebruik van wetenschappelijke kennis en praktische tips en trucs kan jij een enorme bijdrage leveren aan de gezondheid van collega’s op het werk.

 

Alle andere 7 tips automatisch ontvangen? 

- Like op onze facebookpagina

- Abonneer je op onze nieuwsbrief Prakt!JK!

 

Deze week de eerste 3:

muziek

Tip 1      Sta 5 minuten per uur

Tip 1Zet een muziekje aan (op je oortjes) en beweeg even op de muziek, doe wat rekoefeningen en gebruik het online tool Countdown die je automatisch herinnert dat er weer een uurtje verstreken is. 

 

 

 

staand werkenTip 2      Wissel zitten af met staan


Een elektrisch verstelbaar bureau is de meest ideale oplossing om te kunnen variëren. Maar je kan andere activiteiten ook staande doen zoals lezen, schrijven of een telefoongesprek voeren. Kijk dus welke taken je écht zittend moet doen en welke je ook staand kunt uitvoeren.  

 

 

flesjeTip 3      Drink meer water.


Verfrissend en gezond maar je moet ook vaker naar de wc, dus je beweegt meer! Zet een flesje op je bureau en vul het regelmatig bij.